Zakwaszenie organizmu- objawy.

Wielu lekarzy coraz częściej dostrzega u swoich pacjentów stan zakwaszenia organizmu, które trwając przewlekle powodują szereg schorzeń i ciężkich chorób.

Zakwaszenie organizmu to częsta przyczyna dolegliwości, których można uniknąć jeśli zadbamy o prawidłowa dietę, odpowiednio nawodnimy organizm i wprowadzimy ruch fizyczny na stałe w swój harmonogram. Chorobami i schorzeniami, których przyczyną może być zakwaszenie organizmu, to

- dna moczanowa, bóle mięśni, bóle kręgosłupa, zapalenie stawów, osteoporoza, reumatyzm,

- trądzik u nastolatków i dorosłych, wypadanie włosów, paradontoza, próchnica, zakażenia grzybiczne, kruche paznokcie, cellulit,

- grzybica jelit, zaparcia, biegunki, wzdęcia, uczucia pełności, problemy z pęcherzykiem żółciowym, zapalenia błony śluzowej żołądka,

- cukrzyca, nadwaga, kamienie nerkowe, podwyższony cholesterol, napady wilczego głodu lub też głód na słodycze,

- zawroty głowy, migreny, zaburzenia pracy serca i zawały serca, uczucie zimna w kończynach i zakłócenie pracy układu krążenia, choroby naczyniowe, nadciśnienie, zwapnienia,

- depresja, słabsza wydajność fizyczna, złe samopoczucie, szybkie męczenie się, zaburzenia popędu płciowego, bóle całego organizmu.

Co najważniejsze w tym wszystkim, długotrwałe i przewlekłe zaburzenia równowag kwasowo – zasadowej, może doprowadzić do powstania i rozwoju chorób nowotworowych. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od działania wszystkich organów wewnętrznych, w tym pracy nerek i płuc, które przyczyniają się do eliminacji z organizmu produktów przemiany materii. Jeśli chcemy, aby wszystkie procesy zachodzące w naszych tkankach były optymalnie przeprowadzane, to koniecznością jest dostarczenie poprzez odpowiednią dietę składników odżywczych, które przywrócą prawidłowe pH naszego organizmu. Głównym źródłem minerałów, witamin i innych cennych skalników są warzywa, owoce, kiełki, orzechy i ziarna, których nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie.

Oprócz błędów żywieniowych, na zakwaszenie organizmu maja wpływ także inne czynniki. Chodzi tutaj o nasz tryb życia, zbyt mało ruchu fizycznego oraz spożywanie nadmiaru używek, takich jak alkohol i nikotyna. Jeśli przekroczymy pewien poziom zgromadzenia kwasów, akceptowalny przez organizm, zostaje on gromadzony w tkankach miękkich, stawach i mięśniach, co powoduje powstawanie wielu dolegliwości. Pamiętajmy, ze wiele diet mających na celu redukcje tkanki tłuszczowej powodują zakwaszenie organizmu. Bardzo często są nieodpowiednio zbilansowane, szczególnie te których przygotowaniem nie zajmował się dietetyk, który wcześniej sprawdził stan naszego organizmu i poziom równowagi kwasowo – zasadowej.

Agnieszka

Dietetyk.

Zobacz również